Rozmiar czcionki:

 

 

 

W związku z realizacją projektu:
„Inwentaryzacja, utrwalenie i upowszechnienie miejscowych tradycji kulinarnych na źródliskowym obszarze Doliny Dłubni, gmina Trzyciąż”
Stowarzyszenie Przyjaciół Imbramowic „Dłubnia u źródeł” prosi o współpracę wszystkich, którzy zechcą podzielić się tradycyjnymi przepisami kulinarnymi oraz wspomnieniami i  pamiątkami dotyczącymi zwyczajów kulinarnych oraz prowadzenia gospodarstwa domowego przez kolejne pokolenia mieszkańców gminy Trzyciąż. Zebrane materiały zostaną uporządkowane i opracowane w wydawnictwie książkowym  pt. „Tradycje kulinarne u źródeł Dłubni”.  W ten sposób chcemy utrwalić najbardziej charakterystyczne i unikatowe elementy naszego wspólnego dziedzictwa kulinarnego oraz zachować pamięć o naszych przodkach.
W szczególności  jesteśmy zainteresowani osobistymi wspomnieniami i wypowiedziami w następujących wybranych kwestiach:  
1.    Jakie potrawy przygotowywano i spożywano najczęściej dawniej w Państwa rodzinie/otoczeniu w różnych okresach w roku:

  •     na przednówku / w poście
  •     na wiosnę / Wielkanoc
  •     latem / w żniwa
  •     jesienią / podczas dożynek
  •     zimą / na Boże Narodzenie/ w Zapusty?

2.  Jakie panowały zwyczaje przy przygotowywanie posiłków w dni powszechne i w dni świąteczne? Jakie zioła i inne środki spożywcze stosowano w leczeniu i profilaktyce zdrowotnej?
3.   Jak wyglądały rodzinne uroczystości takie jak chrzciny, wesela, stypy – czy towarzyszyły im szczególne potrawy lub zwyczaje związane z jedzeniem?
4.    Kto przygotowywał posiłki? Z jakich produktów korzystano? Jak przechowywano i konserwowano żywność?
5.    Czy i jak gromadzono przepisy kulinarne, czy zachowały się te zbiory?
6.    Które z dawnych tradycji kulinarnych przetrwały w Państwa rodzinie/otoczeniu do dziś?
7.    Jakie smaki / zapachy / potrawy / wydarzenia z dzieciństwa kojarzą się najlepiej? Dlaczego?
8.    Czy ktoś z Państwa bliskich uczęszczał  do Szkoły Gospodarczej Sióstr Norbertanek w Imbramowicach? Jeśli tak to czy istnieje możliwość kontaktu z tą osobą lub czy zachowały się jakieś pamiątki z tym związane?
9.    Które potrawy lub produkty kulinarne są najbardziej charakterystyczne dla Imbramowic?   Dlaczego? Skąd pochodzą ich nazwy? Jak się je przyrządza?

Prosimy również o wszelkie inne informacje związane z miejscowymi zwyczajami w zakresie prowadzenia kuchni i gospodarstwa domowego w Imbramowicach i okolicy dawniej i dziś.

Będziemy wdzięczni za wyszukanie i udostępnienie dokumentów  i  pamiątek rodzinnych, takich jak: zdjęcia, zapiski, świadectwa, listy, sprzęty gospodarstwa domowego, wzory makatek, serwetek i dekoracji, stroje, przepisy kulinarne, stare książki kucharskie, gazety, przysłowia, przyśpiewki, porzekadła, obrzędy, itp. dotyczące miejscowych tradycji kulinarnych.

Prosimy o kontakt:
•    pocztą elektoniczną na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
•    pocztą tradycyjną:
Stowarzyszenie Przyjaciół Imbramowic, Imbramowice 114,  32-353 Trzyciąż
•    osobiście  w Białym Domku w godzinach pracy Biblioteki tel. 12 389 48 02.

Z góry dziękujemy za wsparcie naszej inicjatywy!

dach

 

Pin It

Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".