Rozmiar czcionki:

Z końcem września 2015 odebraliśmy potwierdzenie wpisu  "Imbramowskiej kapusty na żurze"  na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Procedura wpisu wymagała starannego przygotowania dokumentacji potwierdzającej  oryginalność potrawy oraz tradycję jej wytwarzania od co najmniej 25 lat. Dzięki wywiadom etnograficznym z mieszkańcami Imbramowic i Małyszyc udokumentowaliśmy  tradycję zakiszania kapusty żurem w naszej okolicy sięgającą XIX wieku. Zanim wniosek trafił do Warszawy jej walory smakowe zostały sprawdzone i rekomendowane jednogłośnie przez Radę ds. Produktów Tradycyjnych Województwa Małopolskiego.

kapusta certyfikat

 

 


Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".