Rozmiar czcionki:

Na lipcowym posiedzeniu Rady ds. Produktów Tradycyjnych Województwa Małopolskiego pod ocenę poddane zostało 15 produktów kulinarnych z Małopolski, które aplikują o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wśród nich znalazła się „Imbramowska kapusta na żurze” aplikująca w kategorii „gotowe dania i potrawy”. 

Kapusta w różnych postaciach stanowi od dawna ważny składnik pożywienia, jedna ta zakwaszana żurem jest osobliwa tylko dla okolic Imbramowic, a przepis jest podawany z pokolenia na pokolenie co najmniej od przełomu XIX i XX wieku. Podstawowy produkt stanowi szatkowana kapusta biała krótko kiszona, z zastosowaniem niewielkiej ilości żuru. Kapusta jest przyrządzana na dwa sposoby: jako „kapusta na rzadko”, czyli klarowna polewka z dodatkiem świeżo stopionych skwarków na wierzchu lub „kapusta na gęsto”, czyli zasmażana.Potrawa posiada niepowtarzalny smak i zapach delikatnie kwaszonej kapusty, z posmakiem żuru. Smak jest aksamitny, łagodny. Potrawa jest podobna do kapusty kiszonej w beczce, jednak o aromacie i intensywności smaku dużo łagodniejszym i bardzo unikatowym, typowym tylko dla tej potrawy.Wniosek o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych „Imbramowskiej kapusty na żurze”, złożony przez Stowarzyszenie Przyjaciół Imbramowic uzyskał pozytywną ocenę Rady, której przewodniczy Marszałek Województwa Małopolskiego Pan Wojciech Kozak a rekomendacje potwierdzili hejnałem krakowiacy z powiatu chrzanowskiego obecni na prezentacji.

Relację z wydarzenia można również zobaczyć na stronie www UM Województwa Małopolskiego (link do strony)

OdD_UM_1.jpg OdD_UM_2.jpg OdD_UM_3.jpg

OdD_UM_4.jpg OdD_UM_5.jpg OdD_UM_6.jpg

OdD_UM_7.jpg OdD_UM_8.jpg kapusta_certyfikat.jpg